Træning

Forberedelse:

Inden du går i gang med at lave fitnessøvelser skal du altid være sikker på at sikkerheden er i orden. Du skal have et skridsikkert underlag som f.eks. en yogamåtte eller et gulvtæppe. Jeg har selv et fitnessgulv af nogle store firkanter, der let kan klikkes sammen i stuen og fjernes igen efter træning. Det er blødt og tingene står fast på det uden at skride. Det kan også være ude i haven på græsplænen. Jeg vil ikke anbefale hårde fliser.

En yogamåtte kan være glat på f.eks. klinker, så pas på at hverken din hund eller dig glider i overgang fra gulv til måtte.

Udstyr:

Du behøver ikke købe en hel masse udstyr men kan enten have nogle faste puder eller selv lave dit udstyr. Det vigtigste er at gulvet er skridsikkert. Det kan også være udenfor på græs eller fliser.

Indlæring:

Først skal du og din hund lære øvelser. Der er mange øvelser og noget nær uanede måder at sætte dem sammen på. Ved træning hos mig bliver du introduceret til en række øvelser, der er gode for hele hundens krop. Er der en bestemt del af kroppen der skal trænes mere end andet kan vi naturligvis og så se på det; MEN det er meget vigtigt at have hele kroppen med i sin fitnesstræning.

Du lærer nogle grundøvelser, som vi i træningsprogrammet sætter sammen på forskellige måder.

Vi vil arbejde med balance, styrke, udholdenhed, koordination og fleksibilitet.

Hundefitness skal være en fornøjelse for både din hund og dig, og det er en stor fordel hvis din hund er glad for mad.

”Just because a dog is able to do something doesn´t also mean he works out” Citat Jana Gams fra Dogs4motion academy

Når jeg starter en ny hund op, bruger jeg en hel del tid på at lære hunden øvelserne godt inden jeg starter på selve træningsprogrammet. Efter første time, hvor vi har gennemgået din hund og snakket om hvad du gerne vil med et fitnessprogram, vil vi begynde med grundøvelserne hvilket ofte vil være den første ”lektie”. Start med at du og din hund får forståelse for grund-øvelserne og gå derefter i gang med træningsprogrammet. Efter de første par uger eller tre kan du begynde at sætte grundøvelserne sammen i små korte kombinationer og derved udvide dit repertoire af fitnessøvelser.

Når vi træner vores hunde, er vi tilbøjelige til at fokusere på for eller bag og glemmer ofte det i midten – hundens core. Det er ryggen, brystkassen og coremuskulaturen der binder hele hunden sammen og derfor er der i fitnesstræning en del øvelser der træner lige netop den del.

Er det helt nyt for dig og din hund at lave fitness sammen vil jeg anbefale I tager 1-2 øvelser pr. træning og arbejder med dem i tilsammen 5-10 minutter inkl. små pauser.

Forestil dig hvis du var i fitnesscenteret og skulle gentage den samme maskine i 5 minutter; AV; og nej det vil du heller ikke byde din hund, så husk pauserne!

8-10 gentagelser af en aktiv øvelse og 5-10 sekunders ”frys” af de stationære øvelser. Hold en kort pause og lav et sæt mere.

For den utrænede hund er to sæt rigeligt, men med tiden kan det øges gradvist.

Træningsprogram:

Når grund-øvelserne er indlært kan du og din hund gå i gang med et træningsprogram. Som udgangspunkt bruger jeg mit allround program, der er gavnligt for de fleste hunde, og tilpasser det til din hund.

Vi kan også kaste alle bolde i luften og lave et program konstrueret til netop din hund; og hvis du har lidt erfaring, kan du måske lave dit eget program.

Uanset hvordan vi konstruerer din hund træningsprogram, skal det gerne være med til at give den større kapacitet til at yde i topform uanset om den er sportshund eller ej.

Det er varigheden og repetitioner der får musklerne til at arbejde og ved hele tiden at have sværhedsgrad og antal gentagelser i tankerne, har vi en god mulighed for at give hunden den bedste træning. 

Fremskridt:

Noget af det jeg selv nyder ved hundefitness er at mulighederne for at øge sværhedsgraden er noget nær uudtømmelige. Du kan ændre på det hunden står på mere ustabilt ved f.eks. balancepuder/fitbone e.l. (forben, bagben, alle fire ben). Ændre på størrelsen af platform/balancepude. Du kan ændre på antallet af repetitioner af øvelser samt antal øvelser i hver repetition.

Ligesom ved mennesker kan fitness for hunde også udvides i det uendelige; det er næsten kun fantasien der sætter grænser.

Når du ser sikkerhed og stabilitet i en øvelse kan du øge sværhedsgraden. Gå roligt frem og tag et lille trin op ad gangen. Et træningsprogram hos mig vil bestå af grundøvelser sat sammen i et program og med forslag til at opbygge sværhedsgraderne. Med en ny hund går jeg programmet igennem med grundøvelserne og starter derefter forfra med en øget sværhedsgrad. Indimellem tager jeg en enkelt øvelse ud og arbejder lidt med den i en højere sværhedsgrad. Det kan være en dag jeg sætter ekstra ind i programmet eller på et helt andet tidspunkt.

Alfa og omega er kvalitet frem for kvantitet.

Det er vigtigt at huske på, at selvom hunden kan udføre øvelsen, er det ikke det samme som at den får trænet musklerne den bruger.

Hvis jeg igen sammenligner med mennesker, så kan jeg meget tydeligt mærke forskel på om jeg skynder mig igennem mine egne morgenøvelser eller om jeg tager dem stille og roligt med fokus på bevægelserne. De, efterhånden få, dage jeg skynder mig, kan jeg faktisk lige så godt lade være. Ja musklerne arbejder da, men slet ikke med den kvalitet jeg ønsker. Til gengæld giver alle de dage, hvor jeg har tid og ro til at lave dem korrekt med fokus, en helt fantastisk følelse i kroppen. Jeg kan mærke min ryg bliver stærkere. Det er vigtigt at holde det ved lige, for hvis jeg holder en uges pause, som jeg gjorde den uge jeg lå med corona, kan jeg allerede mærke at musklerne ikke er så stærke mere; det går hurtigt den gale vej.

Det samme gælder fitnesstræning for din hund. Indarbejd en god vane og hold fast i den. Her hos mig er det en del af vores morgenrutine. Ja jeg står tidligt op for at nå både selv at træne og træne hundene, men det er det hele værd. Vi tager 10 minutters hundefitness efter morgenturen og inden morgenmad. Fordelene ved det er at morgenturen både lufter dem af og varmer dem om. På de planlagte hviledage er morgenturen længere end de dage vi træner fitness. Hunden skal være varmet op, men ikke træt.

Det er ikke så vigtigt hvad tid på dagen du laver de 10 minutters fitness, det vigtigste er at der er et godt tidspunkt for din hund og dig. Du kan varme hunden op med en kort gåtur rundt i haven eller ved nogle opvarmningsøvelser. Find en rutine der giver træningen kvalitet.