Hundefitness

juli 5, 2022 Slået fra Af Harmony4dogs

Hundefitness er meget gavnligt for din hunds mobilitet.

Mobilitet kan deles op :

 • Styrke
  • Den eksplosive power, som f.eks. at springe . Styrketræning giver muskelmasse, der bl.a. beskytter knoglerne.
 • Udholdenhed
  • Kan også kaldes cardio, kondition eller stamina. Udholdenhed er hundens evne til at være aktiv i længere tid.
 • Balance
  • Evnen til at forskyde vægten så kroppen stadig er i ro (balance).
 • Koordination
  • Kropsbevidsthedog evnen til vide hvor kropsdelene er i forhold til hinanden. 
 • Fleksibilitet
  • At kunne bevæge led i store bevægelser/yderstillinger

Hvert område kan trænes mere eller mindre seperat. Mange gange vil træningsøvelser ramme mere end ét punkt. Ved at forbedre alle 5 områder bliver det enkelte bedre end hvis dette blev trænet alene. De gør hinanden stærke.

Som billedet nedenfor illustrerer bliver baljen hurtigere dårlig til at holde på indholdet, hvis ikke alle brædder forlænges sammen. Det er som sådan ikke ny viden, for allerede da jeg læste til lærer i år 2000 var det noget vi snakkede om i forbindelse med børns læring. Har ikke tænkt meget over det i forbindelse med hundetræning, men det giver rigtig meget mening i den sammenhæng også. Efter at have trænet fitness mere systematisk med min hund Genie, kan jeg se hvor meget det gavner ham. Jeg vil gerne gøre mit til at andre får samme oplevelse.

Nogle grene af hundesporten bruger mere udeholdenhed end andre, mens nogle har brug for mere balance end andre. Det gør dog ikke at man skal holde sig til kun eller næsten kun at træne den del der bruges mest. Nej træner du alle områderne styrkes det hunden skal bruge mest i sin sport også meget mere, da det støttes af de andre.

Jeg er selv blevet grebet en hel del af at træne og arbejde med hundenes mobilitet. Dels fordi jeg kan se hvor meget det styrker min og min hunds samarbejde generelt, men også fordi det giver super meget mening i forhold til det jeg gerne vil med min hund. Hundesporten bliver stadig mere og mere krævende lige som sport i menneskeverdenen også bliver det. Vi ser noget nær ALDRIG en sportsudøver stille til en konkurrence uden at have gjort sit bedste for at komme i topform til netop sin sportsgren. Ikke blot ved at træne selve sporten, men også ved at træne sin generelle form. 

For familiehunden kan mobilitetstræning dels være med til at give et længere og bedre liv, men også være en sjov aktivitet sammen med familien, så selvom det ikke er en sportshund du har, vil hundefitness være til gavn og glæde for din hund.

Hav en dejlig dag

Lise fra Harmony4dogs